top of page
  • Skribentens bildIslamMedia

Hur ordet "antisemitism" används som ett anti-muslimskt demoniseringsverktyg

"Antisemitism" - det ordet hör vi nästan dagligen. Alla fördömmer antisemitism utan att någonsin fundera på innebörden av detta ord.


Vågar man säga ett ont ord om ockupationsmakten i Palestina så är man automatiskt en antisemit. Ifall man kritiserar vissa politiker så är man antisemit. Vågar man sig på att tänka för sig själv under bara en kort liten stund så riskerar man att stämplas som antisemit. Det är antisemitism hit och dit, upp och ner men... vad är Semitism? Vem är Semiter och vart kommer detta uttryck ifrån? När vi säger antisemit, anti vem menar vi då?


Varning: Hjärnmat här nedan!


 
 

Vad är en Semit?

Det semitiska folket är en bred kollektiv som härstämmar från det förntida Mellanöstern. De har en mycket rik historia. Semitiska folket kommer från olika grupper som talar olika språk. Bland dessa är arabiska, hebreiska, arameiska, akkadiska och andra.


En av de äldsta semitiska grupper var kallade för "Akkadier." De levde runt 2250 f.Kr och hade akkadiska som sitt språk. Akkadierna var inte bundna till någon specifik religion utan utövade ett brett urval av polyteistiska religioner. Det forntida Egypten är också ett exempel på ett av de mer kända semitiska befolkningsgrupper.


Den mest kända semitiska gruppen är hebreerna, som senare blev kända som "judar." En annan känd semitisk civilisation är araber. Arabiska är ett således också ett semitiskt språk. Profeten Muhammed, över honom vare frid, kommer från den arabiska stammen Quraysh som traditionellt anses vara av semitiskt ursprung.


Var kommer termen Semit ifrån?

Termen "Semit" kommer från Shem, en av Noahs söner, enligt Första Moseboken. Noah hade tre söner, Shem, Ham och Jafet som alla blev förfäder till olika folk.


Ättlingarna till Shem kallas för det semitiska folket och utgörs således av olika befolkningsgrupper med olika religioner i Mellanöstern och den arabiska halvön.


Semiter kan alltså vara judar, muslimer eller inget av de två.


 
 

Ordet "antisemitism" som ett (antimuslimskt) vapen

Under de senare decennierna har ordet "antisemitism" börjat användas som ett vapen. Det populariserades genom mainstream medierna där "antisemitism" automatiskt associerades med judehat utan att ta hänsyn tlll alla de olika befolkningsgrupper som faktiskt faller under "Semiter."


Senare uppgraderades ordet "antisemitism" att innebära judehat även om man kritiserade det politiska styret i israel. Det räckte alltså med att man inte höll med om politiska beslut i ett visst land för att betecknas som judehatare.


Anno 2024 har man gått så långt som att alla som inte håller met om de av israeler skapade lögner och propaganda kring deras folkmord av palestinier, per automatik, är antisemiter.


 
 

Man är plötsligt antisemit om man tar muslimer i försvar eller kritiserar Anthony Blinken. Man är antisemit om man kritiserar uppenbar folkmord av, ironiskt nog, muslimska semiter i Palestina. Det har till och med gått så långt som att zionistiska judar i ockuperade palestinska områden beskyller ortodoxa judar som själva ogillar israel för att vara antisemiter. Bär man keffiyeh? Antisemit. Palestinsk flagga? ANTISEMIT!


Den iskalla sanningen är att de som skriker "antisemitism" som högst, i många fall, själva inte är semiter till att börja med. Den ännu kallare sanningen troligtvis är att israel, sedan 1948, har utrotat fler muslimska semiter i mellanöstern än det bor hebreiska semiter i de ockuperade palestinska områden.


Givetvis får man aldrig säga något av det här högljutt för då är man automatiskt en antisemit.



Källor: "The Semites" av Bernard Lewis "The Semitic Languages" av Stefan Weninger "The Ancient Near East" av Amanda H. Podany









5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page