top of page
  • Skribentens bildIslamMedia

Saudiarabiens första alkoholbutik öppnar snart

Saudiarabien har, under sitt moderniseringsinitiativ, tagit ett första steg borta från sin långa islamiska tradition genom att öppna landets första spritbutik.


Beslutet - lett av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman - är historiskt för kungariket, som har genomfört stränga förbuds mot alkohol sedan det första förbudet infördes år 1952.


Konsumtionen av alkohol är förbjuden i islam, men den kommande butiken kommer endast att sälja alkohol till icke-muslimer i Riyadhs diplomatiska kvarter, och tillstånd måste sökas via en app som heter Diplo, rapporterade Reuters.


 
 

Godkända diplomater får inte ta med gäster eller någon person under 21 års ålder in i butiken, och fotografering är inte tillåten. Ytterligare åtgärder kommer att se till att mobiltelefoner låses in i säkra påsar medan man handlar i butiken. En månatlig kvot kommer också att tillämpas för varje registrerad diplomat.


Saudi-Arabien är hem för en svart marknad för alkohol och olagliga import sker genom ambassadsmuggling där diplomatiska påsar kan passera gränser utan att utsättas för rättsliga åtgärder. Medan andra Gulfstater, som Förenade Arabemiraten, tillåter människor att ha viss tillgång till alkohol på licensierade etableringar.


I ett uttalande på onsdagen sa den saudiska regeringen att den nya regelramen var ett försök att "motverka den olagliga handeln med alkoholvaror och produkter som mottagits av diplomatiska uppdrag."


 
 

Uttalandet tillade: "Den nya processen kommer att fokusera på att tilldela specifika kvantiteter av alkoholvaror vid inresa i kungariket för att sätta stopp för den tidigare oreglerade processen som orsakade en okontrollerad utväxling av sådana varor i kungariket."


Åtgärden är den senaste i en serie av dagliga liberaliseringsinsatser under paraplyet Vision 2030, en strategi för att diversifiera och bygga upp en efteroljeekonomi genom handel, turism och kultur. Genom detta har nationen avslappnat ett antal religiösa lagar.


År 2017 erkände kung Salman kvinnors rätt att köra och hävde ett årtionden gammalt förbud, med licenser beviljade år 2018. Samma år upphävdes ett 35-årigt förbud mot biografer när den första biografen öppnades i Riyadh.


Men hittills har personer dömda för alkoholkonsumtion ställts inför böter och fängelsestraff, medan besökande utlänningar har hotats med utvisning. Källa: Time Magazine

0 visningar0 kommentarer
bottom of page